Barcelonában nyaral vagy konferenciát látogat? A nyüzsgő nagyvárosból időnként jó elmenekülni egy napra, különösen akkor, ha a nagyváros közelségében, 50 percnyi kényelmes vonatozás után egy olyan gyöngyszemre bukkanhat, mint Sant Sadurní d‘Anoia, a cava fővárosa. A legtöbben a spanyol pezsgőt csak a százmilliós mennyiségben készülő nagy brandekkel azonosítják, pedig ahogy minden más borvidéken, itt is vannak kivételes minőséget adó, nagy gonddal készített tételek. Ezt a programot azoknak ajánljuk, akik kivételes minőségű pezsgőket szeretnének kóstolni, és szeretnének alaposan elmerülni ebben a világban – egy hosszú, de tartalmas nap erejéig.

  • A program egy nap alatt kényelmesen bejárható gyalogosan, a résztvevőket az állomáson várjuk és a nap végén az állomásig kísérjük.
  • A program ára 150 euró / fő, és tartalmazza a 2 pincelátogatást, a négyfogásos ebédet egy pohár borral vagy cavával, ásványvízzel, kávéval, a 5 soros cavakóstolót és idegenvezetést, tolmácsolást.
  • Minimum 2 fő esetén foglalható.

11.00 Recaredo pincelátogatás

A terroir-központú, exkluzív Recaredo cavaház egyik munkatársa degorzsálás közben
A terroir-központú, exkluzív Recaredo cavaház egyik munkatársa degorzsálás közben

Miért javasoljuk? Mert a nagyobb cavaházak között (300 000 palack felett) ez a legkomolyabb minőséget produkáló ház bámulatos koncepcióval. A Recaredo szerintünk kihagyhatatlan, ők a csúcsokat döngetik, de leginkább felülről. A teljes egészében biodinamikus birtokon csak csontszáraz, azaz brut nature cavák készülnek, ezzel is hangsúlyozva, hogy semmit nem kell ahhoz adni, amit a természet tökéletesre alkotott. A caváik már érleléskor is parafadugót viselnek az elterjedt koronazár helyett, és mind a 300 ezer palack cavát kézzel degorzsálják. Mindent újrahasznosítanak, a kilőtt élesztőseprőt és a parafákat is – a felújított barcelonai Gaudí-remek, a Sagrada Família egyik termének padlózata Recaredo-dugókból készült. Kizárólag minimum 30 hónapig érlelt, azaz grand reserva cavákat készítenek, de az érlelés hónapjait többnyire megfejelik pár hónappal. A kóstoló másfél órás, melynek során megmutatják a városközpont alatt meghúzódó labirintust, és három tételt kóstoltatnak:

  • Terrers 2009
  • Brut de Brut 2006
  • Reserva Particular 2004

13.00 Ebéd a Cal Ticus Restaurantban

local3

Miért javasoljuk? Mert rendkívül jó áron kínál remek négyfogásos ebédmenüt helyi ízekkel. Igazi mester a chef, a városközpontban helyezkedik el az étterem, hangulatos, a kiszolgálás hibátlan.

15.00 Rimarts pincelátogatás

Picture1Miért javasoljuk? Mert ők pedig a legkisebbek közt a legjobbak. A minden egyes cavát frissen, a szállítás előtt degorzsáló családi ház bámulatos cavákat készít a legjobb áron. Martinez rozéjuk fiatalos címkéjével kitűnik a sorból, pedig a testvérek elhunyt apjuk előtt tisztelegnek vele. A minimális dozázzsal (kevesebb mint 2 gramm) készített pinot noir és garnacha cuvée zamatos, friss, elegáns, árad belőle a ribizli és a szamóca illata. Megismételhetetlen élmény lesz a füstölt (!) rozéjuk, amely már több Michelin-csillagos chefet is megihletett.

A kóstolón 5 Rimarts cavát mutatnak be, miután megmutatják a pincét és a degorzsálást.

17.30 Ízelítő további kispincészetek tételeiből

Egy nap (de egy hónap is) kevés arra, hogy felfedezzük Sant Sadurní minden izgalmas pincészetét. A Capital of Cava csapata 2016 ősze óta fáradhatatlanul kutatja a település pincéit, és ezen a 6 soros kóstolón megmutatja a legizgalmasabb felfedezéseket.